MONSTERA MONDAY

19.08.2024

Peikonlehtien ihmeellinen maailma

Minulla, kuten varmasti monella muullakin, Peikonlehti taisi olla yksi ensimmäisiä kasveja joita kannoin kaupasta kotiin. Peikonlehtiin olen törmännyt aiemmin monessa kodissa ja sisustuskuvissa muutenkin - mielestäni Peikonlehti on äärimmäisen näyttävä kasvi kun pääsee todelliseen kokoonsa. Omani ovat vielä ihan pikkuisia enkä malta odottaa miltä ne näyttävät vuoden päästä!

Kultaköynnöksen lisäksi ensimmäiset pistokkaani olivat Aarnipeikonlehtiä. Otin töistä niitä neljä kappaletta. Lähtö niiden kanssa oli toooodella hidas. Olin jo täysin vakuuttunut että se kokeilu meni pieleen, mutta muutaman kuukauden jälkeen mullasta alkoikin pilkottamaan ensimmäinen lehdenalku! Ostin tuossa jokin aika sitten juuri leikatun Aarnipeikonlehden Variegata-pistokkaan ja tällä kertaa onneksi osasin odottaa tuota hidasta lähtöä tämänkin kohdalla.

Tervetuloa tutustumaan Peikonlehtiini ja niiden eri muunnoksiin!




Jättipeikonlehti

Heimo: Vehkakasvit | Araceae
Suku: Peikonlehti | Monstera
Laji: Jättipeikonlehti | Deliciosa

Tässä kuvassa on ystävältäni saama Jättipeikonlehden pistokas. Tuo pistokas oli jo kertaalleen mullassa ja kun mitään ei tapahtunut viikkoihin, otin sen takaisin veteen juurtumaan. Nopeasti alkoikin uusi lehti pilkottamaan, siirsin takaisin multaan ja vauhtiin päästyään se olikin jo pian puskemassa kolmatta lehteään. Minulla asustaa tämä etelähuoneessa noin metrin päässä ikkunasta altakasteluruukussa. Suihkuttelen päivittäin ja tuntuu myös pitävän siitä.

Törmäsin Peikonlehtiä tutkiessani Monstera Borsigiana-kasviin, joka on hyvin samankaltainen kuin Deliciosa. Se jää kuitenkin pienemmäksi ja hennommaksi, lehdet ovat ohuemmat ja lehden ja varren kiinnityskohta on tasaisempi verrattuna Deliciosaan, joka kookkaammaksi kasvaessaan tarvitsee lehtien liikkumiseen enemmän joustavuutta.



Aarnipeikonlehti

Heimo: Vehkakasvit | Araceae
Suku: Peikonlehti | Monstera
Laji: Aarnipeikonlehti | Adansonii

Aarnipeikonlehden pistokkaista on tullut jo kasvi, kannatti odottaa! Aarnipeikonlehti on köynnöstävä enkä ole vielä ennättänyt päättämään annanko sen kasvaa roikkuen alaspäin vaiko tolppaa pitkin ylöspäin, aikaa onneksi on vielä. Minulla asustaa tämä tällä hetkellä etelähuoneessa noin metrin päässä ikkunasta ja sumuttelen sitä päivittäin. 



Variegata-ihastus

Kasviharrastuksen alkamisen jälkeen ei mennyt kauaakaan kun olin jo lumoutunut kasvien valkokirjavasta värimaailmasta. En oikeastaan keksi tälle sen suurempaa selitystä kuin sen, että tuo lehtien yksilöllisyys ja valkoisen värin raikkaus vetoavat minuun jollain tavalla.

Kasvin valkoinen väri johtuu lehtivihreän puuttumisesta, joten siitä johtuen kasvi ei voi käyttää valkoista osaa yhteyttämiseen. Kasvi joutuu käyttämään vihreää osaa myös valkoisen osan ylläpitoon ja saattaakin siitä johtuen tarvita enemmän valoa, vettä ja ravinteita kuin värivirheetön sukulaisensa. Valkoiset osat myös palavat helpommin auringonvalossa. 

 Tässä muutama termi:

Variegata

Kasvin lehdet ja varret ovat monivärisiä.

Albo Variegata

Kuviointi on valkoista.

Aurea Variegata

Kuviointi on kultaista tai kellertävää.


Alapuolella on kaksi erilaista kirjavaa Peikonlehteä ja toivon, että kuvista ja teksteistä saa tarpeeksi hyvin kiinni mikä niiden ero on. Itse hoksasin tuon eron kunnolla vasta kun sain nämä kasvit kotona vierekkäin. Molemmat kasvit kasvavat kasvivalon alla länsi-ikkunan vieressä ja sumuttelen niitä päivittäin. 



Monstera Deliciosa Albo Variegata

Albo Variegata-latvapistokkaan olen ostanut Torista. Tämä on värivirheellinen Peikonlehti, jolla kuviointi on hyvin epätasainen jokaisen lehden kohdalla. Värivirhe on tullut mutaation seurauksena. Valkoisten alueiden koko vaihtelee merkittävästikin ja mielestäni valkoinen väri on huomattavasti paljon kirkkaampi kuin alla olevassa Thaikussa. 


Monstera Deliciosa Thai Constellation

Thai Constellation puolestaan on kehitetty laboratoriossa. Useista viherkasvien FB-ryhmissä kuviointia luonnehditaan tähtikuvioksi ja näistä kuvista näkee, kuinka se muistuttaakin hyvin paljon sitä ja kuviointi on huomattavasti paljon tasaisempaa kaikissa lehdissä verrattuna yllä olevaan Alboon. Myös väri on mielestäni kellertävämpi.

Instagramissa @my_greener_home vinkkasi, että Thaikun kanssa pitää olla vielä varovaisempi liikakastelun suhteen, tämä mädännyttää juuret hyvinkin rivakasti. Kun olin laittanut tämän ruukkuun ja antanut kulauksen vettä, sehän sitten tiputtelikin vettä lehdistä useamman päivän, hups. 



Toistaiseksi voidaan siis todeta, että kodistani löytyy eniten Peikonlehtien eri lajeja ja muunnoksia! Ja vitsit, nämä ovat kyllä ihania ja käynkin niitä aina aamuisin ja iltaisin ihastelemassa. Palataan!

Terkuin,

Variegataviidakko